Kiedy zaczynałem zmieniać dietę na taką, w której węgle zjadą na dalszy plan zaczynałem od koncepcji Carnivor, bo wiele efektów które serwował wydawało się idealne do mojej sytuacji. Finalnie okazało się, że Carnivor jest trochę zbyt hardkorowy jak dla mnie. Za bardzo lubię warzywa. No, ale polubiłem się bardzo z żeberkami, więc jedziemy 🙂
Żeberka czy kobiety to jędzą?
Nie wiem jak inne kobiety, ale moja żona raczej nie pała do nich miłością. Robię więc sobie takie specjały sam. Zresztą ta „nowa” tradycyjna kuchnia to zdecydowanie moje smaki. Ale ja nie mam całego życia na stanie w kuchni i gotowanie – więc przepis musi być łatwy i to ma być szybkie danie. No i jest.
Jak ogarnąć, żeberka na chłopski rozum?
Dobra musimy zacząć od suchara – więc zaczynamy o sklepu. Szybki ogląd sytuacji i do wyboru mamy trójkąty lub paski. Druga sprawa, w zależności od sklepu albo mamy na żeberkach mięso, albo głównie kości. Cena zwykle jest wprost proporcjonalna do ilości mięsa. Ja preferuję grube paski (czyli po konkrecie). W moim przypadku pasek miał 1,4kg. i wyglądał tak.

Po pokrojeniu wyszło 8 kawałków

Lecimy z tym na patelnie – teflonowa może być nawet sucha – to żeberka – tłuszczu brakować nie będzie!

Równocześnie do garnka wrzucamy na dno pokrojoną cebulę i plaster masła.

W międzyczasie, żeberka nam się juz pewnie zarumieniły, wiec przewracamy

Jak już się troszkę zarumieni to podlewamy wodą.

Zdejmujemy żeberka z patelni i wrzucamy do garnka. Całość solimy i pieprzymy

Lecimy z drugą czwórką i na żeberka w garnku dorzucamy drugą cebule w plastrach.

Przewracamy, żeberka na drugą stronę i już podsmażone układamy jako druga warstwę w garnku i znów solimy i pieprzymy.

Pozostaje nam przykryć garnek, ustawić mały ogień i wrócić do tematu za ok 2h.

Dwie godziny później
Nie miałem jakoś chęci na zabawę z ziemniakami, więc w ruch poszła tylko kapusta pekińska, pomidor, kawałek papryki i ćwiartka cebuli. Do tego dwie łyżki śmietany 18 % z odrobiną wody z ogórków kiszonych, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Całe przygotowywanie tak „zacnej” sałatki to mniej niż 5 minut.
Tniemy ostrym nożem warzywa

Przerzucamy na talerz

Dorzucamy żeberka, polewamy „sosem śmietanowo ogórkowym” i mamy to.

Statystyki czasu produkcji (na podstawie czasu zdjęć) dla nerdów.
Zdjęcie paska żeberek 14:07, zdjęcie przykrytego garnka obmażonymi żeberkami 14:21. >> 14 MINUT
Po ok. 1,5 – 2h duszenia gotowe – patrzymy czy miękkie i ładnie odchodzi od kości.
Sałatka / surówka Start 17:08 danie na talerzu 17:14. >> 6 MINUT
Skoro obiad wjechał tak późno to już podejrzewałem, że będzie to dzisiejsza obiadokolacja. Teraz już jestem pewien! Skąd wiem? Bo kończę to pisać przed 22:00 i nie ma bata bym coś jeszcze zjadł. Także, aż dwa posiłki dziś! Grubo prawda?
Dieta dla opornych w pełnej opcji! Szybko, smacznie i prawdziwie. No, ale na insta szacunku by nie było 🙁
Dodaj komentarz